A digitális terepmodellek a domborzat 3D-s megjelenítését és elemzését segítik. Rendkívül látványosak, szinte életre keltik a térképet.

 3D modell alapú animáció vulkánokról

 

A celldömölki Kemenes Vulkán Park részére két animációt készítettem a vulkánok lepusztulásáról, ezek elérhetők az alábbi linkekre kattintva:

Vulkán Anallajsi

Vulkán San Francisco

A Balaton-felvidék vulkánjairól pedig egy "körberepülés" jellegű animáció készült:

Balaton-felvidék repülés

 

Királyerdő töbrökkel

 (kattints a képre!)

A karsztvidékek legjellemzőbb formái a tál alakú, kerekded mélyedések, a töbrök. Az Erdélyi Királyerdőben hatalmas töbrös fennsíkok terpeszkednek, ezek egyikét mutatja az alábbi digitális domborzatmodell.

LiDAR - azaz lézeres felszínmérés

(kattints a képre!)

Repülőgépről vagy földfelszíni pontról lézeres letapogatással nagyon pontos adatokat lehet szerezni a felszínről. A lézerfény kis hullámhossza miatt akár néhány 10 cm-es pontossággal is meghatározható a fényt visszaverő objektum helyzete. Ráadásul a lézerfény "átbújik" a fák ágai között, ezért az így nyert adatokból a növényzet, de a csupasz felszín magassága is meghatározható. "Véletlenül" ez az ábra is egy töbrös területről készült. Szlovéniában például teljesen ingyenesen elérhetők ilyen adatok az ország egészére.